Nincs enyhítés húsvétkor érkezik a négyzetméter szabály

Csak akkor nyílik lehetőség a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedések enyhítésére, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapta – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki ( március 26.) sajtótájékoztatóján. Ez a jelenlegi számítások szerint húsvét hétfő után lesz pár nappal. Akár április 12-e is lehet a dátum és akkor az óvódák, általános és középiskolák is nyithatnak április 19-én.

Amikor ez megtörténik

  • a kijárási tilalom 22:00 órára módosul és hajnali 5:00 óráig tart,
  • az üzletek 5:00 órától 21:30-ig lehetnek nyitva, valamennyi bolt kinyithat, de 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent,
  • a szolgáltatásoknál a március 8-a előtti szabályok lesznek érvényben,
  • az óvódák, általános és középiskolák április 19-én nyithatnak.
  • április elsejétől megkezdődik a tanárok oltása, a reményeik szerint egy hét alatt mindenkit beoltanak.

Az MKIK ezeket a javaslatokat tette még március 23-án

  • Az üzlethelyiségek esetében 5–10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter-alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezenkívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltató helyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.

A kamara azt is javasolta, hogy a fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (pl. fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő stb.) is legyen négyzetméter-alapú szabályozás, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – pl. ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata stb.

 

Forrás: kormány.hu és hvg.hu

Vissza az emberszamlalo.hu főoldalára